Dynie

 

Dynie

Jesień to pora roku, w której jednym z popularniejszych warzyw jest zdecydowanie dynia, zarówno odmiana jadalna, jak i ozdobna. Jest to roślina z rodzaju dyniowatych występująca w około 18 gatunkach. Szczególnie w Stanach Zjednoczonych przy okazji Halloween wiele osób wydrąża ich środek, a następnie wycina straszne miny oraz wkłada do ich wnętrza sztuczne bądź prawdziwe oświetlenie. Dynie z gatunków ozdobnych możemy na przykład postawić na półkach czy też poukładać przed drzwiami jako dekorację nawiązującą do panującego na dworze klimatu. Warzywo to występuje także w odmianie jadalnej, dzięki której powstało wiele przepysznych przepisów. Poniżej przedstawiam jeden z nich: przepis na zupę dyniową.


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 18%




Sposób przygotowania:

Dynię obieramy ze skórki, następnie usuwamy pestki oraz kroimy ją na kawałki. Cebulę, marchewkę oraz czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy kolejno do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy oliwę z oliwek oraz podsmażamy stale mieszając przez około 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 30 min. pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Całość rozdrabniamy przy pomocy blendera, dopóki zupa nie nabierze konsystencji kremu. We własnym zakresie przyprawiamy solą i pieprzem.




Oczywiście zupa z dyni nie jest jedynym przepisem, który możemy zrealizować
z wykorzystaniem tego warzywa. Sernik, ciasto brownie lub kotlety czy też muffinki także będą świetnym pomysłem.


Milena