Dynie
Dynie
Jesień to pora roku, w której jednym z
popularniejszych warzyw jest zdecydowanie dynia, zarówno odmiana jadalna, jak i
ozdobna. Jest to roślina z rodzaju dyniowatych występująca w około 18 gatunkach. Szczególnie w Stanach
Zjednoczonych przy okazji Halloween wiele osób wydrąża ich środek, a następnie
wycina straszne miny oraz wkłada do ich wnętrza sztuczne bądź prawdziwe
oświetlenie. Dynie z gatunków ozdobnych możemy na przykład postawić na półkach
czy też poukładać przed drzwiami jako dekorację nawiązującą do panującego na
dworze klimatu. Warzywo to występuje także w odmianie jadalnej, dzięki której
powstało wiele przepysznych przepisów. Poniżej przedstawiam jeden z nich:
przepis na zupę dyniową.
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany 18%
Dynię obieramy ze skórki, następnie usuwamy
pestki oraz kroimy ją na kawałki. Cebulę, marchewkę oraz czosnek obieramy i
kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy kolejno do garnka
(najlepiej z grubym dnem), dodajemy oliwę z oliwek oraz podsmażamy stale
mieszając przez około 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 30
min. pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Całość
rozdrabniamy przy pomocy blendera, dopóki zupa nie nabierze konsystencji kremu. We własnym zakresie przyprawiamy solą i pieprzem.
Oczywiście zupa z dyni nie jest jedynym przepisem, który możemy zrealizować
z wykorzystaniem tego warzywa. Sernik, ciasto brownie lub kotlety czy też muffinki także będą świetnym pomysłem.
Milena