Spacery po lesie

       

Grzybobranie

Jesień to idealny czas na pieszą wycieczkę do lasu. Nie musi być ona jednak zwykłą wędrówką dla umilenia czasu. Wystarczy przed wyjściem z domu wziąć ze sobą dobre chęci, pozytywne nastawienie oraz najzwyklejszy wiklinowy koszyk bądź reklamówkę. Przydatnym gadżetem będzie także atlas grzybów, dzięki któremu nawet początkujący świetnie poradzi sobie z rozpoznawaniem wielu gatunków. Na pierwszą wyprawę warto jednak udać

się z osobą doświadczoną, gdyż w lesie roi się od okazów, które wbrew pozorom nie służą naszemu organizmowi. Aby być lepiej przygotowanym na panujące w lasach warunki atmosferyczne, warto ubrać się w pelerynę przeciwdeszczową oraz wyciągnąć z szafy górskie buty czy też kalosze. Wiele osób przed grzybobraniem zastanawia się, co zrobić z tymi wszystkimi okazami wędrującymi do ich koszyka, odpowiedź jest prosta – przygotować przetwory np. marynowane w słoiku opieńki. Pasztet z grzybami i wątróbką, tarta czy też placki także świetnie nadadzą się na szybki niedzielny obiad z wykorzystaniem skarbów natury. Ciekawostką jest, że gatunek zwany czubajka kania przypominający do złudzenia muchomora opanierowany i usmażony na patelni znakomicie sprawdzi się jako kotlet       z kapelusza. Grzyby można także pokroić i umieścić w jednorazówkach, mogą one wtedy poczekać na odpowiedni moment w naszej zamrażarce. Poniżej umieszczam zdjęcia najczęściej występujących w naszych polskich lasach gatunków dla osób, które są zainteresowane owym sposobem spędzania czasu wolnego.

            

 Koźlarz  
 Czubajka Kania                                      

 Kurka - pieprznik jadalny
                                  
                                                   

                                                                                                                                                     Milena