Napoje cd.

 

HERBATA

Według legend herbata została wynaleziona w 2737 roku p.n.e. w Chinach przez „mitycznego cesarza Shennong’’. Przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Do Polski herbata dotarła w 1664 roku z Francji. W Polsce nazwa herbaty to „zbitka’’ pochodząca z łac. herba thea. Klasyfikacja herbaty: herbata czarna, herbata zielona, herbata białą, herbata żółta, herbata Pu-erh, herbata Ujung oraz herbaty aromatyzowanie. Napój ten pakuje się w różny sposób np. w torebki lub jest prasowana. Jak przyrządza się herbatę? To zależy od jej rodzaju. Czarną herbatę należy zalać wrzącą wodą (100°C). Najczęstszym błędem podczas przyrządzana jest użycie zbyt niskiej temperatury wody. Należy parzyć od 3 do 5 minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która wbrew powszechnej opinii nie neutralizuje pobudzającego działania kofeiny, ale herbata staje się gorzka. Napój ten jednak ma negatywne skutki. Badania wykazały, że głównie jest w nim wysoka zawartość fluoru oraz z wysoka zawartością glinu. Negatywne skutki może wywoływać u niektórych osób zawarta w herbacie kofeina, która hamuje neurogenezę w hipokampie, uczula receptory dopaminy, blokuje receptory adenozynowe, osłabia pamięć, zwiększa uczucie niepokoju i lęku oraz powoduje uzależnienie fizyczne. Zawarte w herbacie szczawiany mogą przy większym spożyciu prowadzić do uszkodzenia nerek. Właściwości herbaty wykorzystywane są głównie w medycynie oraz kosmetologii. Ma ona również działanie moczopędne, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia. Ułatwia oddychanie oraz akcję serca zapobiegając także chorobom serca. Zapobiega rozwojowi paradontozy oraz powstawaniu ognisk miażdżycy.[i]Niektóre badania stwierdziły jej działanie przeciwnowotworowe.



Obraz stworzony przez sztuczną inteligencję.